Wat is hyaluronzuur? Zo werkt één van de populairste ingrediënten in de wereld van skincare

Hyaluronzuur is een ingrediënt dat skincareliefhebbers enorm fascineert. Het is zelfs zo populair geworden dat het moeilijk is om een product te vinden zonder dit ingrediënt. Maar wat is hyaluronzuur eigenlijk en waarom wordt het zo vaak gebruikt?

Het bestanddeel staat erom bekend vocht vast te kunnen houden (lees: het kan wel duizend keer zijn eigen gewicht aan water vasthouden). Hierdoor lost het voor velen huidproblemen op, zoals een droge huid; hyaluronzuur zorgt ervoor dat onze huid er gezond uitziet en aanvoelt. Maar je hoeft ons niet op ons woord te geloven: hieronder leggen experts alles uit wat je moet weten over dit alles-in-één-bestanddeel. Lees verder om te ontdekken waarom hyaluronzuur een essentieel ingrediënt is in jouw huidverzorgingsroutine.

Wat is hyaluronzuur?

De hyaluronzuur (HA) is een natuurlijk voorkomende molecule in ons lichaam, die de vochtbalans van onze huid in stand houdt en de huid gehydrateerd houdt. Onderzoeken hebben aangetoond dat de molecule – ook bekend als een soort complexe suikersoort, genaamd glycosaminoglycanen – wondhelende eigenschappen bezit. Deze stof bindt water aan moleculen om vocht vast te houden in onze opperhuid. Naarmate we ouder worden, neemt ons natuurlijke HA-niveau af, wat resulteert in een verouderende en droge huid. Door hyaluronzuur te gebruiken, kan dit tekort weer worden aangevuld.

Hyaluronzuur in skincareproducten

Hyaluronzuur is een van de meest populaire, zo niet het meest populaire huidverzorgingsingrediënt. Net als de molecule die van nature in onze huid voorkomt, is HA een bevochtigingsmiddel dat helpt de vochtbalans te herstellen. Het trekt watermoleculen aan om de huid te hydrateren en voller te maken. Daarom zijn huidverzorgingsproducten met hyaluronzuur uiterst geschikt om tekenen van huidveroudering aan te pakken, als je dat wilt.

Hyaluronzuur in eten

a, hyaluronzuur is ook te vinden in voedsel. Het is een complexe suikersoort die voorkomt in veel dierlijke voedingsmiddelen, zoals melk, vis en gevogelte. Dermatoloog Shereene Idriss voegt hieraan toe dat bepaalde voedingsmiddelen de productie van hyaluronzuur in je lichaam kunnen ondersteunen. Voedsel dat rijk is aan collageen, zoals bouillon, kan helpen om een gezonde huid te behouden.

Hyaluronzuur-fillers

Er bestaan diverse soorten HA-fillers, maar het is essentieel om te kiezen voor fillers die zijn goedgekeurd in een erkende praktijk wanneer je een behandeling overweegt. Het is belangrijk om precies te weten wat er in je gezicht wordt geïnjecteerd. Ga voor een specialist met ervaring en een drukke praktijk die al vele behandelingen heeft uitgevoerd. Mocht je niet tevreden zijn met de resultaten, dan zijn de fillers omkeerbaar. Artsen kunnen namelijk hyaluronidase gebruiken om de fillers af te breken. Dit is de enige categorie fillers met een effectief tegengif. Het is een baanbrekende ontwikkeling en tevens een belangrijke veiligheidsmaatregel.

Hoe gebruik je hyaluronzuur in je skincareroutine?

Omdat hyaluronzuur een populair ingrediënt is, is het gemakkelijk om een hyaluronzuurproduct toe te voegen aan je dagelijkse routine. Het wordt aanbevolen om serums met een hoge concentratie te gebruiken om je huid de nodige hydratatie te geven. Het Hydrium Triple Hyaluronic Moisture Ampoule hyaluronzuurserum van COSRX is een uitstekende keuze. Evenals de serums van Cos De BAHA – H Hyaluronic Acid Serum. Bij het bekijken van de ingrediënten is het van belang dat HA wordt gecombineerd met een rijke crème of lotion om ’s nachts het vocht beter vast te houden. De Abib – Sedum Hyaluron Crème Hydrating Pot verhoogt het vochtgehalte van de huid met een indrukwekkende 180,34%, waardoor droogheid en ongemak effectief worden aangepakt.